Vintersallad
Visst är det gott med sallad även på vintern? Med de råvaror som finns nu smakar salladen som bäst. Bra för både smak och miljö. Frossa i kål, citrus och rotfrukter.
4 st
25 min
Ingredienser
- 2 gulbetor, skalade och grovrivna
- 2 polkabetor, skalade och tunt skivade på mandolin, matberedare eller med osthyvel
- 1 stor klyfta rödkål, grovriven
- 100 g grönkål, riven i bitar, mittsträng borttagen
- 2 apelsiner, skalade och skivade
- 100 g fetaost, gärna mager
- 2 msk rostad, flagad mandel
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Apelsinvinägrett
- 1 apelsin, pressad saft
- 1 dl mild olivolja
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk fransk senap
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Vispa ihop vinägretten i en stor skål.
- Tillsätt riven rödkål och grönkål i bitar och massera med rena händer så kålsorterna blir mjuka och blanka av vinägretten.
- Vänd i skivad polkabeta samt apelsinskivor.
- Lägg upp salladen på ett vackert fat och smula över fetaost och strö på flagad, rostad mandel. Salta och peppra.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept