Våfflor med karamelliserade bananer, valnötter och matyoghurt

Våfflor med karamelliserade bananer, valnötter och matyoghurt

Servera gärna de här matiga våfflorna till helgfrukost. Med grahamsmjöl i smeten blir de mer mustiga och mättande. Bananerna blir söta när de karamelliseras i stekpannan och en liten klick matyoghurt friskar upp.

8 st
35 min

Ingredienser

  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mellanmjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 2 ägg

Karamelliserade bananer

  • 4 bananer, skalade och delade på längden
  • 1-2 msk rapsolja

Till servering

  • 4 karamelliserade bananer
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • Gärna lite äkta vaniljpulver, malen kanel eller malen kardemumma
  • Ev flytande honung

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  2. Häll i hälften av mjölken och blanda väl.
  3. Tillsätt resten av mjölken, oljan samt äggen och vispa ihop till en slät smet.
  4. Grädda våfflorna.
  5. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och stek bananerna på medelvärme någon minut på var sida. Var försiktig när du vänder och tar upp dem för de blir väldigt mjuka.
  6. Servera våfflorna med de stekta bananerna och en klick yoghurt. Strö över nötterna och pudra gärna en gnutta äkta vaniljpulver, kanel eller kardemumma ovanpå. Droppa eventuellt över lite honung.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept