Ungersk rotfruktsgulasch med nötkött

Ungersk rotfruktsgulasch på en tallrik.

Lite mindre kött i gulaschen gör den både god och nyttigare.

4 st
80 min

Ingredienser

  • 500 g nötbringa eller annat framdelskött, t ex märgpipa
  • 3 gula lökar, skalade och grovhackade
  • 100 g gula lökar, skalade och grovhackade
  • 100 g palsternacka, skalade och i bitar
  • 3 stora morötter, skalade och i bitar
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk hela kumminfrön
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • ca 1 liter vatten + 2 msk konc oxfond
  • rivet skal av 1 citron, ekologisk
  • olivolja till stekning
  • salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • 3 dl fullkornsris
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 500 g kokt brysselkål

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber.
  2. Fräs löken i lite olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg sedan över i en stor gryta.
  3. Fortsätt bryna rotfrukterna i pannan. Lägg åt sidan på ett fat, de ska tillsättas senare.
  4. Bryn köttet i omgångar tills det blir lite brynt. Lägg köttet i grytan och tillsätt tomatpurén.
  5. Sätt grytan på värmen och fräs lök och kött ytterligare ett par minuter med tomatpurén.
  6. Mortla kumminfröna lätt och tillsätt dem tillsammans med paprikapulvret.
  7. Häll på vatten så det täcker och blanda ner fonden. Låt grytan sjuda sakta med lock cirka 40 minuter. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  8. Tillsätt rotfrukterna i grytan och sjud ytterligare 20 minuter utan lock tills köttet är mört. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
  9. Servera med fullkornsris samt en klick yoghurt och brysselkål.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept