Ungersk rotfruktsgulasch med nötkött
Lite mindre kött i gulaschen gör den både god och nyttigare.
4 st
80 min
Ingredienser
- 500 g nötbringa eller annat framdelskött, t ex märgpipa
- 3 gula lökar, skalade och grovhackade
- 100 g gula lökar, skalade och grovhackade
- 100 g palsternacka, skalade och i bitar
- 3 stora morötter, skalade och i bitar
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk hela kumminfrön
- 2 tsk rökt paprikapulver
- ca 1 liter vatten + 2 msk konc oxfond
- rivet skal av 1 citron, ekologisk
- olivolja till stekning
- lite salt och nymald svartpeppar
Till servering
- 3 dl fullkornsris
- 1 dl naturell yoghurt
- 500 g kokt brysselkål
Gör så här
- Skär köttet i kuber.
- Fräs löken i lite olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg sedan över i en stor gryta.
- Fortsätt bryna rotfrukterna i pannan. Lägg åt sidan på ett fat, de ska tillsättas senare.
- Bryn köttet i omgångar tills det blir lite brynt. Lägg köttet i grytan och tillsätt tomatpurén.
- Sätt grytan på värmen och fräs lök och kött ytterligare ett par minuter med tomatpurén.
- Mortla kumminfröna lätt och tillsätt dem tillsammans med paprikapulvret.
- Häll på vatten så det täcker och blanda ner fonden. Låt grytan sjuda sakta med lock cirka 40 minuter. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Tillsätt rotfrukterna i grytan och sjud ytterligare 20 minuter utan lock tills köttet är mört. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
- Servera med fullkornsris samt en klick yoghurt och brysselkål.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept