Ungersk gulasch

Ungersk gulasch

God vintergryta med mycket smak.

4 st
80 min

Ingredienser

  • 450 g benfri märgpipa, tärnad (ca 2×2 cm)
  • 2 gula lökar, skalade och grovhackad
  • 2 stora morötter, skalade och grovt skivade
  • 1 stor palsternacka, skalad och grovt skivad
  • 200 g kålrot, skalad och grovt tärnad
  • 100 g rotselleri, skalad och grovt tärnad
  • 2 röda paprikor, urkärnade och grovt tärnade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ msk hela kumminfrön
  • 1 msk paprikapulver, helst rökt
  • 7 dl vatten + 1 ½ oxbuljongtärningar
  • majsstärkelse eller potatismjöl
  • rivet skal från 1 citron, ekologisk
  • salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • råris
  • gröna grönsaker eller sallad

Gör så här

  1. Fräs först löken i olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
  2. Gör likadant med rotfrukter och paprika.
  3. Fortsätt med köttet och fräs det i omgångar tills det blir lite brynt.
  4. Lägg det i grytan och tillsätt tomatpurén.
  5. Sätt grytan på värmen och fräs ihop allt med tomatpuré ett par minuter.
  6. Mortla kumminfröna lätt och tillsätt det tillsammans med paprikapulvret.
  7. Häll på vattnet och smula i buljongen.
  8. Låt grytan sjuda sakta under lock cirka en timme tills köttet är mört.
  9. Red av grytan med lite majsstärkelse eller potatismjöl.
  10. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera med råris och gröna grönsaker eller sallad.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept