Ungersk gulasch
God vintergryta med mycket smak.
4 st
80 min
Ingredienser
- 450 g benfri märgpipa, tärnad (ca 2×2 cm)
- 2 gula lökar, skalade och grovhackad
- 2 stora morötter, skalade och grovt skivade
- 1 stor palsternacka, skalad och grovt skivad
- 200 g kålrot, skalad och grovt tärnad
- 100 g rotselleri, skalad och grovt tärnad
- 2 röda paprikor, urkärnade och grovt tärnade
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 2 msk tomatpuré
- ½ msk hela kumminfrön
- 1 msk paprikapulver, helst rökt
- 7 dl vatten + 1 ½ oxbuljongtärningar
- majsstärkelse eller potatismjöl
- rivet skal från 1 citron, ekologisk
- salt och nymald svartpeppar
Till servering
- råris
- gröna grönsaker eller sallad
Gör så här
- Fräs först löken i olja i en stekpanna utan att den tar färg och lägg över i en stor gryta.
- Gör likadant med rotfrukter och paprika.
- Fortsätt med köttet och fräs det i omgångar tills det blir lite brynt.
- Lägg det i grytan och tillsätt tomatpurén.
- Sätt grytan på värmen och fräs ihop allt med tomatpuré ett par minuter.
- Mortla kumminfröna lätt och tillsätt det tillsammans med paprikapulvret.
- Häll på vattnet och smula i buljongen.
- Låt grytan sjuda sakta under lock cirka en timme tills köttet är mört.
- Red av grytan med lite majsstärkelse eller potatismjöl.
- Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
- Servera med råris och gröna grönsaker eller sallad.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept