Två råkostsallader

Två råkostsallader på olika fat.

Färggranna råkostsallader är perfekta tillbehör till det mesta. Med en god vinägrett blir salladen saftig och fin.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 3 medelstora morötter, skalade och hyvlade på längden, gärna med mandolin
  • 2 polkabetor, skalade och tunt hyvlade, gärna med mandolin
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 200 g kålrot, skalad och finriven
  • 2 stora rödbetor, skalade och finrivna
  • 50 g grönkål, finstrimlad (mittsträng borttagen)
  • 1 msk olivolja
  • 1 apelsin eller blodapelsin, tunt skivad
  • 2 msk pumpakärnor, lätt rostade
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Apelsinvinägrett

  • 2 apelsiner eller blodapelsiner (ca 10 msk saft)
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Vispa ihop vinägretten.
  2. Blanda morötter och polkabetor i en stor skål.
  3. Blanda i hälften av vinägretten och persiljan. Salta lätt och peppra väl.
  4. Lägg upp på ett stort fat.
  5. Krama grönkålen mjuk med oljan.
  6. Lägg upp kålrot, rödbetor och grönkål i tre högar i en stor skål eller på ett stort fat.
  7. Skeda över hälften av vinägretten och dekorera med apelsinskivor.
  8. Salta och peppra lätt och strö på pumpakärnor.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept