Två råkostsallader
Färggranna råkostsallader är perfekta tillbehör till det mesta. Med en god vinägrett blir salladen saftig och fin.
4 st
30 min
Ingredienser
- 3 medelstora morötter, skalade och hyvlade på längden, gärna med mandolin
- 2 polkabetor, skalade och tunt hyvlade, gärna med mandolin
- 1 dl hackad bladpersilja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- 200 g kålrot, skalad och finriven
- 2 stora rödbetor, skalade och finrivna
- 50 g grönkål, finstrimlad (mittsträng borttagen)
- 1 msk olivolja
- 1 apelsin eller blodapelsin, tunt skivad
- 2 msk pumpakärnor, lätt rostade
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Apelsinvinägrett
- 2 apelsiner eller blodapelsiner (ca 10 msk saft)
- 1 dl olivolja
- 1 tsk honung
- 2 krm salt
Gör så här
- Vispa ihop vinägretten.
- Blanda morötter och polkabetor i en stor skål.
- Blanda i hälften av vinägretten och persiljan. Salta lätt och peppra väl.
- Lägg upp på ett stort fat.
- Krama grönkålen mjuk med oljan.
- Lägg upp kålrot, rödbetor och grönkål i tre högar i en stor skål eller på ett stort fat.
- Skeda över hälften av vinägretten och dekorera med apelsinskivor.
- Salta och peppra lätt och strö på pumpakärnor.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept