Tre sorters tilltugg till nyår

Olika tilltugg på ett fat.

Perfekt tilltugg men även som alternativ till förrätt. Härlig festmat!

8 st
45 min

Ingredienser

  • 8 små knäckebrödsbitar
  • 50 g kallrökt lax, ca 2/3 skiva
  • ½ avokado
  • ½ salladslök, skivad
  • 1 klyfta citron
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 1 tsk svarta eller vita sesamfrön
  • 1 tsk rosépeppar, lätt krossad

Rågsnittar med parmesankräm och fikon

  • 8 små bitar rågbröd, rostat
  • 30 g cream cheese light
  • 2 msk finriven parmesan
  • 1 färskt fikon
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk rostad flisad eller flagad mandel

Tortillasnibbar med romkräm

  • 1 medelstort tortillabröd, helst fullkorn
  • ½ burk valfri rom, t ex stenbitsrom
  • 3 msk växtbaserat crème fraiche alternativ
  • Nymald svartpeppar efter smak
  • 1 msk hackad gräslök

Gör så här

  1. Gör avokadosnittar med rökt lax.
  2. Mosa avokado och blanda med salladslök. Pressa i citron och salta och peppra.
  3. Rosta eventuellt sesamfröna snabbt på medelvärme i en panna. Blanda med rosépeppar.
  4. Bre avokadoröran på bröden, fördela laxen ovanpå och strö på sesamfrön blandat med rosépeppar.
  5. Gör rågsnittar med parmesankräm och fikon.
  6. Blanda cream cheese och parmesan och fördela på brödbitarna.
  7. Skär fikonet i 8 klyftor och dekorera med dem.
  8. Droppa på ett par droppar honung på varje och strö på mandeln.
  9. Gör tortillasnibbar med romkräm. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Skär eller klipp tortillabrödet i 8 snibbar.
  11. Lägg brödsnibbarna på en plåt och rosta i mitten av ugnen cirka 2 min tills de får lite färg.
  12. Rör ihop rom och växtbaserad crème fraiche och krydda med peppar.
  13. Klicka på det på bröden och toppa med gräslök och ytterligare lite peppar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept