Tortilla – spansk potatisomelett

Tortilla i en stekpanna.

Alla som varit i Spanien känner igen den här goda tapasrätten. Ät den kall som tilltugg eller varm som tillbehör till kött eller fisk med sallad till.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 4 potatisar (ca 350 g), skalade och tärnade
  • 1 iten gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 2/3 dl olivolja
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt

Till servering

  • blandad sallad, gärna grov som exempelvis grönkål, morot, äpple

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hetta upp oljan i en ugnssäker stekpanna och mjukstek lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatisen och bryn försiktigt cirka 4-5 minuter.
  3. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av.
  4. Vispa ihop äggen.
  5. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Salta lätt.
  6. Stek på svag värme cirka 10 minuter tills tortillan stelnar lite och potatisen mjuknar.
  7. Ställ in stekpannan mitt i ugnen cirka 20 minuter och stek klart.
  8. Ta ut tortillan, låt den svalna och skär sedan i små tårtbitar.
  9. Servera med sallad.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept