Tortilla – spansk potatisomelett

Alla som varit i Spanien känner igen den här goda tapasrätten. Ät den kall som tilltugg eller varm som tillbehör till kött eller fisk med sallad till.
4 st
60 min
Ingredienser
- 4 potatisar (ca 350 g), skalade och tärnade
 - 1 iten gul lök, skalad och hackad
 - 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
 - 2/3 dl olivolja
 - 4 ägg
 - 1/2 tsk salt
 
Till servering
- blandad sallad, gärna grov som exempelvis grönkål, morot, äpple
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
 - Hetta upp oljan i en ugnssäker stekpanna och mjukstek lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatisen och bryn försiktigt cirka 4-5 minuter.
 - Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av.
 - Vispa ihop äggen.
 - Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Salta lätt.
 - Stek på svag värme cirka 10 minuter tills tortillan stelnar lite och potatisen mjuknar.
 - Ställ in stekpannan mitt i ugnen cirka 20 minuter och stek klart.
 - Ta ut tortillan, låt den svalna och skär sedan i små tårtbitar.
 - Servera med sallad.
 

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept