Tortilla – spansk potatisomelett

Tortilla i en stekpanna.

Alla som varit i Spanien känner igen den här goda tapasrätten. Ät den kall som tilltugg eller varm som tillbehör till kött eller fisk med sallad till.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 4 potatisar (ca 350 g), skalade och tärnade
  • 1 iten gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 2/3 dl olivolja
  • 4 ägg
  • 1/2 tsk salt

Till servering

  • blandad sallad, gärna grov som exempelvis grönkål, morot, äpple

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hetta upp oljan i en ugnssäker stekpanna och mjukstek lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt sedan potatisen och bryn försiktigt cirka 4-5 minuter.
  3. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av.
  4. Vispa ihop äggen.
  5. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Salta lätt.
  6. Stek på svag värme cirka 10 minuter tills tortillan stelnar lite och potatisen mjuknar.
  7. Ställ in stekpannan mitt i ugnen cirka 20 minuter och stek klart.
  8. Ta ut tortillan, låt den svalna och skär sedan i små tårtbitar.
  9. Servera med sallad.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept