Torsk i ugn med täcke av purjo och spenat

Torsk med purjolök och spenat serverad på en ugnsplåt

Serveras med rostad broccoli med mandelspån samt potatispuré.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 600 g torskfilé
  • ½ purjolök, finhackad
  • 30 g färsk spenat (ca 3 dl), finhackad
  • 1 dl mager ost, grovriven
  • 4 msk majonnäs, helst amerikansk
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Rostad broccoli

  • 2 broccolihuvuden (à 250 g)
  • raps- eller olivolja till stekning
  • 3 msk rostade mandelspån
  • 2 krm salt

Potatispuré

  • 700 g mjölig potatis
  • 2 dl lättmjölk
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär fisken i portionsbitar och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra.
  3. Blanda hackad purjo, spenat och ost med majonnäsen och bred över fisken.
  4. Ställ in i mitten av ugnen cirka 25 minuter tills fisken är klar.
  5. Skala och koka potatisen mjuk i en kastrull. Häll av vattnet.
  6. Hetta upp mjölken med oljan och tillsätt det i kastrullen medan du mixar med stavmixer till en puré. Smaka av med salt och peppar och håll varmt.
  7. Skär broccolin samt stammen i skivor på längden.
  8. Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och råstek broccolin cirka 5 minuter tills den är mjuk men fortfarande lite knaprig. Strö på mandelspån och salt och servera till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept