Torsk i ugn med täcke av purjo och spenat
Serveras med rostad broccoli med mandelspån och potatispuré.
4 st
45 min
Ingredienser
- 600 g torskfilé
- ½ purjolök, finhackad
- 30 g färsk spenat (ca 3 dl), finhackad
- 1 dl mager ost, grovriven
- 4 msk majonnäs, helst amerikansk
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Rostad broccoli
- 2 broccolihuvuden (à 250 g)
- raps- eller olivolja till stekning
- 3 msk rostade mandelspån
- 2 krm salt
Potatispuré
- 700 g mjölig potatis
- 2 dl lättmjölk
- 1 msk olivolja
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär fisken i portionsbitar och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra.
- Blanda hackad purjo, spenat och ost med majonnäsen och bred över fisken.
- Ställ in i mitten av ugnen cirka 25 minuter tills fisken är klar.
- Skala och koka potatisen mjuk i en kastrull. Häll av vattnet.
- Hetta upp mjölken med oljan och tillsätt det i kastrullen medan du mixar med stavmixer till en puré. Smaka av med salt och peppar och håll varmt.
- Skär broccolin samt stammen i skivor på längden.
- Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och råstek broccolin cirka 5 minuter tills den är mjuk men fortfarande lite knaprig. Strö på mandelspån och salt och servera till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept