Torsk i ugn med täcke av purjo och spenat

Serveras med rostad broccoli med mandelspån och potatispuré.
4 st
45 min
Ingredienser
- 600 g torskfilé
 - ½ purjolök, finhackad
 - 30 g färsk spenat (ca 3 dl), finhackad
 - 1 dl mager ost, grovriven
 - 4 msk majonnäs, helst amerikansk
 - ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
 
Rostad broccoli
- 2 broccolihuvuden (à 250 g)
 - raps- eller olivolja till stekning
 - 3 msk rostade mandelspån
 - 2 krm salt
 
Potatispuré
- 700 g mjölig potatis
 - 2 dl lättmjölk
 - 1 msk olivolja
 - ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
 
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
 - Skär fisken i portionsbitar och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra.
 - Blanda hackad purjo, spenat och ost med majonnäsen och bred över fisken.
 - Ställ in i mitten av ugnen cirka 25 minuter tills fisken är klar.
 - Skala och koka potatisen mjuk i en kastrull. Häll av vattnet.
 - Hetta upp mjölken med oljan och tillsätt det i kastrullen medan du mixar med stavmixer till en puré. Smaka av med salt och peppar och håll varmt.
 - Skär broccolin samt stammen i skivor på längden.
 - Hetta upp en skvätt olja i en stor panna och råstek broccolin cirka 5 minuter tills den är mjuk men fortfarande lite knaprig. Strö på mandelspån och salt och servera till.
 

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept