Tonfiskpaj med oliver

Paj på ett galler.

Det går utmärkt att baka pajdeg med olivolja. Tänk på att frysa den en stund innan för den blir lite kladdigare i konsistensen.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl grahamsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 2/3 dl olivolja

Fyllning

  • 1 burk tonfisk i solrosolja, (200 g), avrunnen
  • ½ rödlök, skalad och strimlad
  • 1 dl kalamataoliver, urkärnade
  • 3 ägg
  • 2 dl keso
  • 1 dl riven lagrad ost, 17 %
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 6 romanticatomater, delad

Till dekoration och servering

  • bladpersilja
  • grönsallad

Gör så här

  1. Nyp ihop mjölsorterna med olivoljan en kör i matberedare till en smidig deg och tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in den i frysen 15-20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10-12 minuter tills det får lite färg.
  3. Lägg tonfisk, lök och oliver i det förgräddade pajskalet.
  4. Vispa ihop ägg, keso, ost, salt och peppar. Bred ut det över tonfisken.
  5. Toppa pajen med tomaterna och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  6. Servera med persilja på toppen och en stor sallad till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept