Svartbönsoppa med medelhavsgrönsaker

Svartbönsoppa med medelhavsgrönsaker

Matig och mustig med smak av medelhavet är den här soppan som blir som en hel måltid.

6 st
30 min

Ingredienser

  • ½ zucchini (ca 200 g), tärnad
  • ½ aubergine (ca 200 g), tärnad
  • 1 paprika, delad, urkärnad och tärnad
  • ½ gul lök, skalad och hackad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk torkade blandade örtkryddor
  • 1 burk krossade tomater av god kvalitet, (ca 400 g)
  • 5 dl ekologisk grönsaksbuljong
  • 1 förpackning svarta bönor (ca 400 g), sköljda
  • salt, nymald svartpeppar

Till servering

  • 4 msk riven parmesanost
  • lite yoghurt
  • grovt bröd, t ex olivbaguette

Gör så här

  1. Fräs grönsaker, lök och vitlök mjuka i olja i en stor gryta tillsammans med örtkryddor utan att det bränns.
  2. Häll i tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Rör då och då.
  3. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med nyriven parmesanost, en klick yoghurt och gärna grovt bröd.

Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept