Svampsoppa

Svampsoppa

Vad är godare än en len svampsoppa? Komplettera gärna med en sallad före eller efter eller servera som förrätt till en sensommarmiddag.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 1 liter blandsvamp, rensad och hackad
  • 3-4 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 dl fint tärnad rotselleri
  • 8 dl kantarellbuljong alt vegetabilisk buljong
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 dl växtbaserad crème fraiche, t ex av havre
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk ljus soja
  • nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • tryffelolja eller olivolja
  • gärna lite stekt svamp
  • grovt bröd

Gör så här

  1. Lägg svampen i en torr panna och låt vätskan koka in. Tillsätt oljan och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den.
  2. Tillsätt lök, vitlök och rotselleri och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Peppra.
  3. Lägg över i en gryta.
  4. Häll i buljong samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter på svag värme.
  5. Tillsätt växtbaserad crème fraiche och mixa soppan slät.
  6. Smaka av med honung, soja och peppar.
  7. Servera med några droppar tryffel- eller olivolja i varje tallrik. Det är gott med några hela stekta svampar på. Låt pepparkvarnen gå runt. Servera gärna med ett grovt bröd.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept