Svampsoppa
Vad är godare än en len svampsoppa? Komplettera gärna med en sallad före eller efter eller servera som förrätt till en sensommarmiddag.
4 st
40 min
Ingredienser
- 1 liter blandsvamp, rensad och hackad
- 3-4 msk oliv- eller rapsolja
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 dl fint tärnad rotselleri
- 8 dl kantarellbuljong alt vegetabilisk buljong
- 2 tsk torkad timjan
- 1 dl växtbaserad crème fraiche, t ex av havre
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk ljus soja
- nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- tryffelolja eller olivolja
- gärna lite stekt svamp
- grovt bröd
Gör så här
- Lägg svampen i en torr panna och låt vätskan koka in. Tillsätt oljan och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den.
- Tillsätt lök, vitlök och rotselleri och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Peppra.
- Lägg över i en gryta.
- Häll i buljong samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter på svag värme.
- Tillsätt växtbaserad crème fraiche och mixa soppan slät.
- Smaka av med honung, soja och peppar.
- Servera med några droppar tryffel- eller olivolja i varje tallrik. Det är gott med några hela stekta svampar på. Låt pepparkvarnen gå runt. Servera gärna med ett grovt bröd.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept