Svampsoppa

Svampsoppa

Vad är godare än en len svampsoppa? Komplettera gärna med en sallad före eller efter eller servera som förrätt till en sensommarmiddag.

4 st
40 min

Ingredienser

  • 1 liter blandsvamp, rensad och hackad
  • 3-4 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 dl fint tärnad rotselleri
  • 8 dl kantarellbuljong alt vegetabilisk buljong
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 dl växtbaserad crème fraiche, t ex av havre
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk ljus soja
  • nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • tryffelolja eller olivolja
  • gärna lite stekt svamp
  • grovt bröd

Gör så här

  1. Lägg svampen i en torr panna och låt vätskan koka in. Tillsätt oljan och fräs svampen på medelvärme tills det ”knäpper” om den.
  2. Tillsätt lök, vitlök och rotselleri och låt det fräsa med de sista minuterna utan att det tar färg. Peppra.
  3. Lägg över i en gryta.
  4. Häll i buljong samt timjan. Låt det sjuda utan lock i 20 minuter på svag värme.
  5. Tillsätt växtbaserad crème fraiche och mixa soppan slät.
  6. Smaka av med honung, soja och peppar.
  7. Servera med några droppar tryffel- eller olivolja i varje tallrik. Det är gott med några hela stekta svampar på. Låt pepparkvarnen gå runt. Servera gärna med ett grovt bröd.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept