Svamp- och potatisbullar samt kålsallad med lingon

Svamp och potatisbullar serverade på en plåt

Det blir gott att tillsätta svamp i potatisbullarna nu när det är säsong.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 400 g svamp, t ex kantareller, trattkantareller, karl-johan, hackade
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 gul lök, hackad
  • ½ kruka hackad timjan
  • 700 g kokt skalad potatis, avsvalnad
  • 2 små ägg
  • 2-3 msk raps- eller olivolja till stekning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Kålsallad med lingon

  • 300 g rödkål, finriven
  • 1 litet litet broccolistånd, tunt skivat, även stammen
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Börja med kålsalladen. Krama rödkålen med rena händer så den blir lite mjuk. Blanda i broccolin och lingonen. Ställ åt sidan.
  2. Stek svampen i olivoljan i en stekpanna tills all vätska kokat ur. Tillsätt löken och stek lite till tills den mjuknar.
  3. Salta lätt, peppra och strö i timjan.
  4. Mosa den kokta potatisen, gärna lite grovt i en bunke.
  5. Blanda med äggen. Det ska precis binda ihop potatisen.
  6. Tillsätt svamp och lök, salta och peppra och blanda ordentligt.
  7. Forma till biffar och stek i olja i pannan på medelvärme, 2-3 minuter på var sida.
  8. Servera med kålsalladen.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept