Svamp- och potatisbullar samt kålsallad med lingon

Svamp och potatisbullar serverade på en plåt

Det blir gott att tillsätta svamp i potatisbullarna nu när det är säsong.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 400 g svamp, t ex kantareller, trattkantareller, karl-johan, hackade
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 1 gul lök, hackad
  • ½ kruka hackad timjan
  • 700 g kokt skalad potatis, avsvalnad
  • 2 små ägg
  • 2-3 msk raps- eller olivolja till stekning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Kålsallad med lingon

  • 300 g rödkål, finriven
  • 1 litet litet broccolistånd, tunt skivat, även stammen
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Börja med kålsalladen. Krama rödkålen med rena händer så den blir lite mjuk. Blanda i broccolin och lingonen. Ställ åt sidan.
  2. Stek svampen i olivoljan i en stekpanna tills all vätska kokat ur. Tillsätt löken och stek lite till tills den mjuknar.
  3. Salta lätt, peppra och strö i timjan.
  4. Mosa den kokta potatisen, gärna lite grovt i en bunke.
  5. Blanda med äggen. Det ska precis binda ihop potatisen.
  6. Tillsätt svamp och lök, salta och peppra och blanda ordentligt.
  7. Forma till biffar och stek i olja i pannan på medelvärme, 2-3 minuter på var sida.
  8. Servera med kålsalladen.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept