Sötpotatisstrips, grillad hjärtsallat, salsa verde och grillad utbankad fläskfilé
Perfekt grillmiddag. Satsa på mycket grönt och lägg till lite kött.
4 st
60 min
Ingredienser
- 600 g svensk fläskfilé, putsad
- 2 hjärtsallatshuvuden
- Olja till pensling
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- 1 kg sötpotatis, tvättad och i stavar
- 2 msk olivolja
Salsa verde
- 1 kruka basilika
- 1 kruka bladpersilja
- 25 g ruccola
- 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
- 2 dl olivolja
- 1 ekologisk citron, rivet skal
- 1 tsk honung
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk kapris
- 1 krm nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- Grönsallad
Gör så här
- Börja med salsa verden. Mixa basilika och bladpersilja med stjälkar, rucola, vitlök och olivolja.
- Tillsätt rivet citronskal och smaka av med honung och dijonsenap.
- Tillsätt kaprisen och smaka av med peppar.
- Låt stå i rumstemperatur medan du gör resten.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg sötpotatisen i stavar på en bakpappersklädd plåt och blanda runt med oljan. Salta och peppra.
- Låt potatisen rostas i ugnen cirka 20-25 minuter till den får färg.
- Skär fläskfilén i drygt centimetertjocka skivor och banka ut dem lite med näven.
- Grilla hastigt, cirka 2 minuter på varje sida.
- Krydda med salt och peppar.
- Dela hjärtsallaten på längden och pensla den med olja och grilla även den hastigt runtom.
- Bjud salsa verden och en grönsallad till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept