Sötpotatissoppa med frötopping

Sötpotatissoppa med frötopping

Krämig, söt och god soppa med krispig topping. Gott när det börjar bli lite kyligt.

4 st
50 min

Ingredienser

  • 800 g sötpotatis
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 1 tumstor bit ingefära, riven
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 2 1/2 dl växtbaserad ”grädde” av exempelvis havre
  • 1 lime, pressad saft
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • 1 dl blandade frön, t ex pumpa- och solrosfrö
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 krm malen kanel
  • 1/2 krm chilipulver (kan uteslutas)
  • 1/2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela potatisarna längs med och lägg dem med den skurna sidan ner på en bakpappersklädd plåt.
  3. Baka dem cirka 35 minuter tills köttet är helt mjukt.
  4. Låt svalna tills det är hanterbart och gröp sedan ur fruktköttet. Ställ åt sidan.
  5. Stek lök, vitlök och ingefära lätt i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
  6. Lägg i det urgröpta potatisköttet och tillsätt buljongen och den växtbaserade ”grädden” och blanda väl.
  7. Låt det koka upp och mixa sedan med mixerstav direkt i kastrullen.
  8. Tillsätt rivet limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
  9. Stek fröna hastigt i rapsoljan så de precis börjar få färg. Salta lätt.
  10. Servera soppan med fröströsslet.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept