Sötpotatissoppa med frötopping
Krämig, söt och god soppa med krispig topping. Gott när det börjar bli lite kyligt.
4 st
50 min
Ingredienser
- 800 g sötpotatis
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 tumstor bit ingefära, riven
- 3 msk raps- eller olivolja
- 3 dl grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl växtbaserad ”grädde” av exempelvis havre
- 1 lime, pressad saft
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 1 dl blandade frön, t ex pumpa- och solrosfrö
- 1 tsk rapsolja
- 2 krm malen kanel
- 1/2 krm chilipulver (kan uteslutas)
- 1/2 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela potatisarna längs med och lägg dem med den skurna sidan ner på en bakpappersklädd plåt.
- Baka dem cirka 35 minuter tills köttet är helt mjukt.
- Låt svalna tills det är hanterbart och gröp sedan ur fruktköttet. Ställ åt sidan.
- Stek lök, vitlök och ingefära lätt i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
- Lägg i det urgröpta potatisköttet och tillsätt buljongen och den växtbaserade ”grädden” och blanda väl.
- Låt det koka upp och mixa sedan med mixerstav direkt i kastrullen.
- Tillsätt rivet limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
- Stek fröna hastigt i rapsoljan så de precis börjar få färg. Salta lätt.
- Servera soppan med fröströsslet.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept