Sötpotatissoppa med chili, lime och koriander
Sötpotatis är så användbart. Den här soppan blir krämig, mättande och god.
4 st
55 min
Ingredienser
- 900 g sötpotatis
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 1 chili, urkärnad och grovhackad
- ½ dl olivolja
- 8 dl kycklingbuljong
- 1 ekologisk lime, rivet skal + saft
- ½ kruka koriander, hackad, alt persilja
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela potatisarna längs med och lägg dem med den skurna sidan ner på en bakpappersklädd plåt.
- Baka dem cirka 35 minuter tills köttet är helt mjukt.
- Låt svalna tills det är hanterbart och gröp sedan ur fruktköttet.
- Fräs lök, vitlök och chili lätt i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.
- Lägg i det urgröpta potatisköttet och tillsätt buljongen och blanda väl.
- Låt det koka upp och mixa sedan med mixerstav direkt i kastrullen. Tillsätt rivet limeskal och saft. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan och strö över hackad koriander och dra några varv med pepparkvarnen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept