Sötpotatismuffins
Våga testa sötpotatis som är toppen både i mat och i bakverk. De här kryddiga och matiga muffinsen passar bra till kaffe eller te.
12 st
45 min
Ingredienser
- 2 medelstora (ca 325 g) skalade sötpotatisar, 5 dl grovrivna
- 3 ägg
- 1 ½ dl rårörsocker
- 1 ekologisk apelsin, rivet skal och pressad saft
- 2 dl rapsolja
- 1 dl lättyoghurt naturell
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl dinkelmjöl fullkorn
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk malen kanel
- ½ tsk salt
- 1 dl grovhackade hasselnötter
- 1 dl russin
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en muffinspanna för 12 muffins eller använd pappersformar eller tillklippt bakplåtspapper.
- Vispa ägg och rårörsocker pösigt i en bunke. Tillsätt rivet apelsinskal och saft, olja och yoghurt.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
- Vänd försiktigt i de torra ingredienserna samt hasselnötter och russin i äggsmeten.
- Tillsätt den rivna sötpotatisen och blanda försiktigt.
- Fyll formarna och grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i mitten på muffinsen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept