Sötpotatismuffins

Sötpotatismuffins

Våga testa sötpotatis som är toppen både i mat och i bakverk. De här kryddiga och matiga muffinsen passar bra till kaffe eller te.

12 st
45 min

Ingredienser

  • 2 medelstora (ca 325 g) skalade sötpotatisar, 5 dl grovrivna
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl rårörsocker
  • 1 ekologisk apelsin, rivet skal och pressad saft
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl lättyoghurt naturell
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • ½ tsk salt
  • 1 dl grovhackade hasselnötter
  • 1 dl russin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en muffinspanna för 12 muffins eller använd pappersformar eller tillklippt bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och rårörsocker pösigt i en bunke. Tillsätt rivet apelsinskal och saft, olja och yoghurt.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
  5. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna samt hasselnötter och russin i äggsmeten.
  6. Tillsätt den rivna sötpotatisen och blanda försiktigt.
  7. Fyll formarna och grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i mitten på muffinsen.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept