Supersoppa av grönkål, broccoli och sojabönor
Perfekt att laga om man har kvar grönkål från julen. Sojabönorna ger både protein och mättnad.
4 st
35 min
Ingredienser
- 1 liten gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 80 g (ca 1 liter) strimlad färsk grönkål
- 1 broccolistånd (250 g), skuret i bitar, även stamen
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 l vatten
- 1 ½ grönsaksbuljongtärningar
- 1 förp sojabönor (380 g), sköljda
- 1 tsk rivet citronskal (ekologisk)
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Tillbehör
- ev lite olivolja
- gärna lite rostade nötter eller frön att toppa med
Till servering
- grovt bröd och mager ost
- ev lite rester av stekt lax
Gör så här
- Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
- Tillsätt grönkålen och broccolin och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
- Häll i vattnet och smula i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
- Tillsätt bönorna och mixa soppan slät.
- Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
- Servera soppan med lite god olivolja och gärna några rostade nötter eller frön på toppen.
- Har du en rest av stekt lax hemma så toppa gärna med det.
- Bjud bröd och mager ost till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept