Supersoppa av grönkål, broccoli och sojabönor

Supersoppa av grönkål, broccoli och sojabönor

Perfekt att laga om man har kvar grönkål från julen. Sojabönorna ger både protein och mättnad.

4 st
35 min

Ingredienser

  • 1 liten gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 80 g (ca 1 liter) strimlad färsk grönkål
  • 1 broccolistånd (250 g), skuret i bitar, även stamen
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 l vatten
  • 1 ½ grönsaksbuljongtärningar
  • 1 förp sojabönor (380 g), sköljda
  • 1 tsk rivet citronskal (ekologisk)
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Tillbehör

  • ev lite olivolja
  • gärna lite rostade nötter eller frön att toppa med

Till servering

  • grovt bröd och mager ost
  • ev lite rester av stekt lax

Gör så här

  1. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lökhacket lätt utan att det tar färg.
  2. Tillsätt grönkålen och broccolin och rör om. Låt den fräsa med ett par minuter.
  3. Häll i vattnet och smula i buljongen och låt det sjuda utan lock i 10 minuter.
  4. Tillsätt bönorna och mixa soppan slät.
  5. Smaksätt med salt, peppar och rivet citronskal.
  6. Servera soppan med lite god olivolja och gärna några rostade nötter eller frön på toppen.
  7. Har du en rest av stekt lax hemma så toppa gärna med det.
  8. Bjud bröd och mager ost till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept