Sommarmackor

Te med bär i ett glas.

På sommaren passar det bra med lätt lunch. Då kan en matig macka räcka med kanske ett kokt ägg och sallad.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 4 skivor mörkt osötad rågbröd med hela korn
  • 2 små mogna avokado, skalade och urkärnade
  • ½ citron
  • 12 jordgubbar, skivade
  • Färsk rödlök, tunt skivad
  • Basilikablad
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Macka med sojabönröra med parmesan

  • 4 skivor mörkt surdegsbröd
  • 1 paket frysta sojabönor (s.k. edamame), tinade
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 ekologisk citron, rivet skal och saft
  • 1 dl olivolja
  • 2/3 dl finriven parmesan (spara lite till dekoration)
  • 1 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • Sallatsblad och skivade rädisor

Gör så här

  1. Gör avokadomacka med jordgubbar. Mosa avokadon på bröden och kläm över lite citron.
  2. Toppa med jordgubbarna och rödlöken.
  3. Salta och peppra väl och strö på basilika.
  4. Gör macka med sojabönröra och parmesan. Mixa bönor, vitlök, citronskal- och saft med olivolja och parmesan.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Fördela sallatsblad och röran på bröden.
  7. Toppa med skivade rädisor, lite riven parmesan samt peppar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept