Sommarmackor
På sommaren passar det bra med lätt lunch. Då kan en matig macka räcka med kanske ett kokt ägg och sallad.
4 st
30 min
Ingredienser
- 4 skivor mörkt osötad rågbröd med hela korn
- 2 små mogna avokado, skalade och urkärnade
- ½ citron
- 12 jordgubbar, skivade
- Färsk rödlök, tunt skivad
- Basilikablad
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Macka med sojabönröra med parmesan
- 4 skivor mörkt surdegsbröd
- 1 paket frysta sojabönor (s.k. edamame), tinade
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 1 ekologisk citron, rivet skal och saft
- 1 dl olivolja
- 2/3 dl finriven parmesan (spara lite till dekoration)
- 1 krm salt
- 2 krm nymald svartpeppar
- Sallatsblad och skivade rädisor
Gör så här
- Gör avokadomacka med jordgubbar. Mosa avokadon på bröden och kläm över lite citron.
- Toppa med jordgubbarna och rödlöken.
- Salta och peppra väl och strö på basilika.
- Gör macka med sojabönröra och parmesan. Mixa bönor, vitlök, citronskal- och saft med olivolja och parmesan.
- Smaka av med salt och peppar.
- Fördela sallatsblad och röran på bröden.
- Toppa med skivade rädisor, lite riven parmesan samt peppar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept