Skrädmjölsbaguetter med valnötter

Skrädmjölsbaguetter med valnötter

Härligt bröd som bör göras samma dag det ska ätas. Skrädmjölet är gjort av rostad havre och ger en nötig smak. Kan bytas ut mot havremjöl som du rostar lätt i en panna.

20 st
100 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, 37 grader
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 7 dl specialvetemjöl
  • 3 dl skrädmjöl (finns i välsorterad mataffär)
  • 1 dl valnötskärnor, grovt hackade

Gör så här

  1. Lös upp jästen med vattnet i en bakbunke. Använd helst någon form av köksmaskin. Tillsätt olja och salt.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i taget medan maskinen går eller knåda in för hand. Tillsätt valnötterna.
  3. Arbeta degen ganska länge, cirka 10 minuter i maskin tills degen är blank och släpper från bunkens kanter.
  4. Lägg en bakduk över degskålen och låt det jäsa 45 minuter.
  5. Dela degen i två delar och rulla till två rullar, så långa så de får plats på en plåt.
  6. Vrid dem lite och lägg på en bakpappersklädd plåt. Strö över lite skrädmjöl.
  7. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Lägg bröden på galler och låt de svalna under bakduk.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept