Skördelasagne

Skördelasagne toppad med basilika i en ugnsform

Gör lasagnen matigare genom att fylla den med sensommargrönsaker.

6 st
80 min

Ingredienser

  • 9 torkade lasagneplattor
  • 1 aubergine (400 g), tunt skivad
  • 1 zucchini (300 g), tunt skivad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 burk ricotta (250 g)
  • 2 dl torkade röda linser
  • 2 burkar (à 400 g) pastasås, gärna med vitlök
  • 2 dl riven mager lagrad ost
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • blandad grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek aubergine och zucchini i omgångar i olja i en stekpanna några minuter tills de mjuknar och får lite färg. Salta och peppra lätt.
  3. Fräs löken i lite olja i pannan.
  4. Lägg ut 3 lasagneplattor i en ugnssäker form smord med olja.
  5. Bred på 1/3 av ricottan och fördela ett lager med 1/3 av aubergine- och zucchiniskivorna samt 1/3 av löken.
  6. Strö på 1/3 av linserna och fördela 1/3 av tomatsåsen över.
  7. Strö på 1/2 dl av den rivna osten.
  8. Salta och peppra och strö över basilika mellan lagren. Fortsätt så du har två lager till.
  9. Avsluta med att strö över 1 dl av osten.
  10. Grädda cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Se upp så det inte blir bränt, lägg i så fall på ett folieark.
  11. Servera med grönsallad, gärna med grova grönsaker som riven morot, palsternacka m m.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept