Klassisk sjömansbiff

Klassisk sjömansbiff

Sjömansbiff är en klassisk, god och lättlagad rätt som sköter sig själv i grytan. Riktig husmanskost som serveras med rårörda lingon och grönsaker.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 500-600 g märgpipa eller fransyska
  • 4 gula lökar, skalade och skivade
  • 4 medelstora morötter (300 g), skalade och skivade
  • rapsolja till stekning
  • 1 kg potatis, skalad och skivad
  • 3 lagerblad
  • 33 cl lättöl
  • 3 dl köttbuljong
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • gröna grönsaker, t ex brysselkål (gärna med olivolja och lite hackad rostad mandel eller nötter på)
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skär köttet i tunna skivor och skär bort synligt fett.
  2. Bryn lök och morötter var för sig i lite olja i en stekpanna och tag upp och lägg det åt sidan.
  3. Bryn köttet lätt på båda sidor.
  4. Lägg ett lager potatis och morötter i botten av en stor stekgryta.
  5. Lägg på lök och kött samt lagerblad och fortsätt tills grytan är full.
  6. Salta och peppra mellan varven. Avsluta med potatis och morötter.
  7. Blanda öl och buljong och häll på.
  8. Lägg på lock och låt det sjuda 45 minuter till en timme tills köttet är mört.
  9. Bjud gröna grönsaker och lingon till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept