Klassisk sjömansbiff
Sjömansbiff är en klassisk, god och lättlagad rätt som sköter sig själv i grytan. Riktig husmanskost som serveras med rårörda lingon och grönsaker.
4 st
90 min
Ingredienser
- 500-600 g märgpipa eller fransyska
- 4 gula lökar, skalade och skivade
- 4 medelstora morötter (300 g), skalade och skivade
- rapsolja till stekning
- 1 kg potatis, skalad och skivad
- 3 lagerblad
- 33 cl lättöl
- 3 dl köttbuljong
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- gröna grönsaker, t ex brysselkål (gärna med olivolja och lite hackad rostad mandel eller nötter på)
- rårörda lingon
Gör så här
- Skär köttet i tunna skivor och skär bort synligt fett.
- Bryn lök och morötter var för sig i lite olja i en stekpanna och tag upp och lägg det åt sidan.
- Bryn köttet lätt på båda sidor.
- Lägg ett lager potatis och morötter i botten av en stor stekgryta.
- Lägg på lök och kött samt lagerblad och fortsätt tills grytan är full.
- Salta och peppra mellan varven. Avsluta med potatis och morötter.
- Blanda öl och buljong och häll på.
- Lägg på lock och låt det sjuda 45 minuter till en timme tills köttet är mört.
- Bjud gröna grönsaker och lingon till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept