Shepherds-paj
En engelsk klassiker och praktisk allt-i-ett-rätt. Servera med mycket grönt.
4 st
90 min
Ingredienser
- 500 g mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
- 1 dl mjölk
- 1 msk olivolja
- 1 äggula
- 3 msk riven ost, 17%
- 1 krm riven muskotnöt
- 2 krm salt samt nymald svartpeppar efter smak
Fyllning
- 300 g lammfärs
- 1 morot, skalad och tärnad
- 1 liten palsternacka, skalad och tärnad
- 1 bit kålrot (ca 100 g), skalad och tärnad
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk worschestershiresås
- 2 dl frysta ärtor
- 1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- stor grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
- Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Bryn alla rotsaker i olja i en stor panna tills de får lite färg. Tillsätt löksorterna mot slutet. Ta upp rotsaker och lök och ställ åt sidan.
- Bryn färsen i samma panna och tillsätt den brynta rotsaksblandningen, tomatpuré och worchestershiresås. Salta och peppra.
- Lägg i ärtorna och låt det fräsa samman ett par minuter.
- Häll allt i en ugnssäker form och klicka potatismoset över.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Bjud pajen med en stor grönsallad till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept