Shepherds-paj

Paj i en form.

En engelsk klassiker och praktisk allt-i-ett-rätt. Servera med mycket grönt.

4 st
90 min

Ingredienser

  • 500 g mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk olivolja
  • 1 äggula
  • 3 msk riven ost, 17%
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt samt nymald svartpeppar efter smak

Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 1 morot, skalad och tärnad
  • 1 liten palsternacka, skalad och tärnad
  • 1 bit kålrot (ca 100 g), skalad och tärnad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk worschestershiresås
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • stor grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
  3. Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Bryn alla rotsaker i olja i en stor panna tills de får lite färg. Tillsätt löksorterna mot slutet. Ta upp rotsaker och lök och ställ åt sidan.
  5. Bryn färsen i samma panna och tillsätt den brynta rotsaksblandningen, tomatpuré och worchestershiresås. Salta och peppra.
  6. Lägg i ärtorna och låt det fräsa samman ett par minuter.
  7. Häll allt i en ugnssäker form och klicka potatismoset över.
  8. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Bjud pajen med en stor grönsallad till.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept