Ingredienser
- 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, kålrot, betor, skalade och i grova bitar
- 1 stor rödlök, skalad och klyftad
- 1 dl urkärnade kalamataoliver
- 3 msk olivolja
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- 3 dl svarta linser, s k beluga- eller puylinser
Marinad
- 3 msk färskpressad citron
- 1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven
- ¾ tsk fransk senap
- 1 ½ dl oliv- eller rapsolja
- ¾ tsk honung
Till servering
- ½ dl hackade örter, t ex persilja, timjan eller oregano
- Eventuellt en bit kött, fisk eller fågel
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg rotfrukter, rödlök och oliver i en stor långpanna och blanda runt med olivoljan. Salta och peppra.
- Rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
- Koka under tiden linserna enligt anvisning på paketet och blanda ingredienserna till marinaden.
- Häll marinaden över rotfrukterna medan de ännu är varma.
- Blanda i linserna och toppa med örter.
- Servera som det är eller till kött, fisk eller fågel.
Tips! Svarta så kallade belugalinser eller puylinser är bra för de är spänstiga och håller ihop efter kokning.