Senapsmarinerade rotfrukter med puylinser
Ljummen sallad som passar bra med linser och kanske en liten bit kött, fisk eller fågel.
4 st
50 min
Ingredienser
- 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, kålrot, betor, skalade och i grova bitar
- 1 stor rödlök, skalad och klyftad
- 1 dl urkärnade kalamataoliver
- 3 msk olivolja
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- 3 dl svarta linser, s k beluga- eller puylinser
Marinad
- 3 msk färskpressad citron
- 1 liten vitlöksklyfta, skalad och riven
- ¾ tsk fransk senap
- 1 ½ dl oliv- eller rapsolja
- ¾ tsk honung
Till servering
- ½ dl hackade örter, t ex persilja, timjan eller oregano
- Eventuellt en bit kött, fisk eller fågel
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg rotfrukter, rödlök och oliver i en stor långpanna och blanda runt med olivoljan. Salta och peppra.
- Rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
- Koka under tiden linserna enligt anvisning på paketet och blanda ingredienserna till marinaden.
- Häll marinaden över rotfrukterna medan de ännu är varma.
- Blanda i linserna och toppa med örter.
- Servera som det är eller till kött, fisk eller fågel.
Tips! Svarta så kallade belugalinser eller puylinser är bra för de är spänstiga och håller ihop efter kokning.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept