Sallad med grillad avokado, melon och parmaskinka samt rostade mandlar

Passa på att grilla grönsaker när det är grilltider. Grönsaker blir mer smakrika och mättande när de är lite varma.
4 st
20 min
Ingredienser
- 2 avokado, urkärnade, skalade och halverade
- 2 färska lökar, alt 4 salladslökar
- 125 g rädisor, halverade
- 50 g sötmandel
- 1 msk raps- eller olivolja
- 1 liten påse rucola (ca 65 g)
- 200 g körsbärstomater, halverade
- ½ melon (ca 200 g), t ex cantaloupe i tunna skivor
- 1 kruka mynta
- 75 g parmaskinka
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Senapsvinägrett
- 1 tsk osötad senap
- 2 msk färskpressad citron
- 1 liten riven vitlöksklyfta
- ½ dl god olivolja
Gör så här
- Grilla avokadon snabbt på snittsidorna.
- Halvera löken på längden och grilla även den med blast och rädisorna. Alternativt kan du grilla i grillpanna eller steka lätt med lite olja.
- Rosta sötmandeln i 1 msk olja i en stekpanna så att den får lite färg. Strö på hälften av saltet och skaka om.
- Vispa ihop vinägretten i en stor bunke.
- Vänd försiktigt i rucola, tomater och melon.
- Lägg upp det på ett stort vackert fat och toppa med grillad avokado, lök och rädisor.
- Strö över resten av saltet och peppra.
- Dekorera med mynta och servera med parmaskinka.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept