Saffranskaka med äpple

Saffranskaka med äpple

Saffran och äpple är en härlig kombo. Med lite grahamsmjöl i smeten blir det en mustigare smak.

10 st
70 min

Ingredienser

  • 1 ½ dl mjölk eller växtbaserat alternativ
  • 2 dl rapsolja
  • 1 kuvert saffran (1/2 gram)
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 äpplen, klyftade
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ dl mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  3. Blanda mjölk och olja och tillsätt saffranet. Låt det stå cirka 15 minuter och rör då och då.
  4. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
  5. Tillsätt oljeblandningen.
  6. Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt och rör i det i smeten.
  7. Häll smeten i formen och lägg på äppelklyftorna. Pudra över kanel och strö på mandeln.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept