Kalljäst saffransbutterkaka med kanel och russin

Kalljäst saffransbutterkaka med kanel och russin

Kanel och saffran går utmärkt ihop. I den här fina butterkakan samsas smakerna med blonda russin. Degen är kalljäst över natten som ger en fin textur.

12 st
60 min

Ingredienser

  • ½ paket jäst (25 g)
  • 2 ½ dl mellanmjölk
  • 1 g stött saffran (2 kuvert)
  • 50 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 ½ dl dl fullkornsdinkel, alt grahamsmjöl
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 100 g mjukt vegetabiliskt matfett av bra kvalitet
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 dl blonda russin, alt vanliga russin

Dekoration

  • 1 uppvispat ägg
  • 25 g hackad sötmandel

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent alternativt en stor bunke.
  2. Häll på mjölk och saffran och blanda tills jästen är löst.
  3. Tillsätt matfettet i små bitar och rör tills det är finfördelat.
  4. Häll i resten av ingredienserna till degen och arbeta den smidig cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  5. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten, minst 8 timmar.
  6. Ta ut degen och låt den fortsätta jäsa i rumstemperatur 1 timme.
  7. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta som är cirka ½ cm tjock.
  8. Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred på.
  9. Rulla ihop degen till en tajt rulle från långsidan.
  10. Dela rullen i två halvor på längden.
  11. Tvinna dem och lägg i en form med löstagbar kant som mäter ca 26 cm.
  12. Täck med plast och låt jäsa ytterligare 45 minuter – 1 timme.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel.
  15. Grädda längst ner i ugnen cirka 25 minuter tills den får fin färg.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept