Rotsellerisoppa med löjrom
En oväntad kombination som blir riktig lyxmat. Utmärkt som förrätt.
4 st
60 min
Ingredienser
- 1 stor gul lök, skalad och hackad
- 600 g rotselleri, skalad och i bitar
- 2 msk olivolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 liter ekologisk kycklingbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde, 15 %
- 2 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
- 80 g löjrom eller annan rom
- 4 msk lätt crème fraiche
- Dillkvistar
- Olivolja
Gör så här
- Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt rotsellerin och låt den hastigt fräsa med.
- Häll i vinet och låt det fräsa ihop ett par minuter.
- Tillsätt buljongen och låt det koka på svag värme utan lock i cirka 40 minuter tills rotsellerin är mjuk och en del av buljongen kokat bort.
- Mixa rotfruktsblandningen slät tillsammans med spadet och häll tillbaka i kastrullen, eller mixa direkt i kastrullen med mixerstav.
- Späd med grädden och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med löjrom och crème fraiche. Garnera med dill och dra ett par varv med pepparkvarnen. Lite god olivolja är gott att droppa i.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept