Rostade rotfrukter marinerade i blodapelsin- och granatäppledressing

Rostade rotfrukter marinerade i blodapelsin- och granatäppledressing

En varm sallad som värmer gott i vinter. Bjud lax, kyckling eller gryn till.

4 st
50 min

Ingredienser

  • 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, betor, skalade och i grova bitar
  • 1 stor rödlök, skalad och klyftad
  • 1 dl urkärnade oliver
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Dessutom

  • 100 g fetaost
  • 1 näve rucola eller annat grönt

Marinad

  • 1 pressad blodapelsin, ca 1 dl saft
  • ½ pressat granatäpple med kärnor
  • 1 dl oliv- eller rapsolja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 1 tsk osötad senap
  • ½ tsk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg rotfrukter, rödlök och oliver i en stor långpanna och blanda runt med oljan och salta och peppra.
  3. Rosta i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
  4. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden och häll över rotfrukterna medan de ännu är varma.
  5. Smula över fetaosten och ditt val av grönt och servera direkt.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept