Rostade rotfrukter marinerade i blodapelsin- och granatäppledressing
En varm sallad som värmer gott i vinter. Bjud lax, kyckling eller gryn till.
4 st
50 min
Ingredienser
- 1 kg blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, betor, skalade och i grova bitar
- 1 stor rödlök, skalad och klyftad
- 1 dl urkärnade oliver
- 3 msk olivolja
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Dessutom
- 100 g fetaost
- 1 näve rucola eller annat grönt
Marinad
- 1 pressad blodapelsin, ca 1 dl saft
- ½ pressat granatäpple med kärnor
- 1 dl oliv- eller rapsolja
- 1 msk riven ingefära
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
- 1 tsk osötad senap
- ½ tsk honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg rotfrukter, rödlök och oliver i en stor långpanna och blanda runt med oljan och salta och peppra.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
- Blanda under tiden ingredienserna till marinaden och häll över rotfrukterna medan de ännu är varma.
- Smula över fetaosten och ditt val av grönt och servera direkt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept