Rostad tomatsås
Tomaterna får en härlig koncentrerad söt smak som bryts av från sältan av sardellerna.
4 st
60 min
Ingredienser
- 1 kg goda tomater, helst romanticatomater på kvist, delade
- 2-3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
- 5-6 sardellfiléer
- Färsk timjan, oregano eller rosmarin
- 2-3 msk olivolja
- 1 dl riven parmesanost
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
- 300 g fullkornspasta
- ½ dl parmesan
- Chiliflakes
- Basilikablad
- 200 g kokta bönor, t ex haricots verts
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Lägg vitlöken och sardellfiléerna på tomaterna.
- Riv över så mycket örter du vill samt en nypa salt och massor med nymald peppar.
- Ringla över olja och skaka plåten lätt.
- Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter till tomaterna fått lite färg.
- Tippa över allt i en stor kastrull och krossa hela härligheten med en potatisstöt.
- Låt det koka ihop utan lock cirka 20 minuter på medelvärme.
- Tillsätt parmesan och låt det tjockna ytterligare några minuter.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Blanda såsen med nykokt pasta och häll upp i en stor skål eller serveringsfat. Krydda med chiliflakes.
- Dekorera med basilika och servera genast med mer parmesan att strö över samt kokta bönor. Låt pepparkvarnen gå runt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept