Rostad tomatsås

Pasta och tomatsås på en tallrik.

Tomaterna får en härlig koncentrerad söt smak som bryts av från sältan av sardellerna.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 1 kg goda tomater, helst romanticatomater på kvist, delade
  • 2-3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
  • 5-6 sardellfiléer
  • Färsk timjan, oregano eller rosmarin
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • 300 g fullkornspasta
  • ½ dl parmesan
  • Chiliflakes
  • Basilikablad
  • 200 g kokta bönor, t ex haricots verts

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Lägg vitlöken och sardellfiléerna på tomaterna.
  3. Riv över så mycket örter du vill samt en nypa salt och massor med nymald peppar.
  4. Ringla över olja och skaka plåten lätt.
  5. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter till tomaterna fått lite färg.
  6. Tippa över allt i en stor kastrull och krossa hela härligheten med en potatisstöt.
  7. Låt det koka ihop utan lock cirka 20 minuter på medelvärme.
  8. Tillsätt parmesan och låt det tjockna ytterligare några minuter.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  10. Blanda såsen med nykokt pasta och häll upp i en stor skål eller serveringsfat. Krydda med chiliflakes.
  11. Dekorera med basilika och servera genast med mer parmesan att strö över samt kokta bönor. Låt pepparkvarnen gå runt.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept