Rostad grötblandning

Grötblandning i skål.

Gröten blir så mycket godare med blandade gryn som dessutom är rostade. Det här är ju som en müsli, så om du vill kan du äta den okokt. Bara att strö på filen eller yoghurten.

40 st
20 min

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 5 dl råggryn
  • 3 dl dinkelgryn
  • 2 dl bovetegryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl oskalat sesamfrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla gryn och frön och bred ut i tunna lager på plåtar.
  3. Rosta mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills det får en lätt gyllene ton. Se till att det inte bränns!
  4. Låt svalna och förvara i glasburk.
  5. Beräkna ½ dl blandning till en portion gröt och blanda med dubbla mängden vatten eller ditt val av mjölk eller mjölkdryck. Tillsätt en gnutta salt och koka 3-4 minuter under omrörning.

Obs!

Viktigt att det inte bränns, så håll koll på ugnen.

Tips!

Smaksätt gärna din gröt med lite mortlade kardemummakärnor (ca 1-2 krm per portion) och skivad banan som får koka med. Färska bär är alltid gott att toppa med.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept