Risgröt på fullkornsris med äppelkompott

Risgröt i en skål.

Risgröten får mustigare smak och blir mer mättande med fullkornsris.

4 st
100 min

Ingredienser

  • 2 ½ dl fullkornsris
  • 5 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 3 dl mjölk, 1,5 %
  • 1 krm salt

Äppelkompott

  • 2 äpplen, fint tärnade
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk frysta lingon (kan uteslutas)

Till servering

  • Mjölk eller annan valfri mjölkdryck

Gör så här

  1. Lägg ris och vatten tillsammans med kanelstången i en kastrull. Låt sjuda 1 timme under lock tills det börjar mjukna.
  2. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på lägsta värme ytterligare cirka 30 minuter tills grynen är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  3. Lägg i saltet mot slutet.
  4. Gör äppelkompott. Koka ihop äpplen, honung, citronsaft och kanel 5-7 minuter tills det blir lite mosigt.
  5. Rör i lingonen i kompotten.
  6. Servera gröten med äppelkompotten och mjölk eller mjölkdryck.
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt