Ramen – nudelsoppa med kyckling

Nudelsoppa i burkar.

Ramen är japansk nudelsoppa som kan göras enkel eller mer arbetad med hemkokt buljong. Här får du en enkel variant. Perfekt att ta med i burk till jobb eller skola och bara hälla varm buljong över som du tar med i termos.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 100 g äggnudlar
  • 2 stora (ca 350 g) kycklingfiléer, strimlade
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk japansk soja
  • 1 stor morot, skalad och hyvlad i långa remsor
  • 4 salladslökar, strimlade
  • 150 g salladsärtor, strimlade
  • 100 g böngroddar
  • 1 chili, delad, urkärnad och finhackad
  • Olivolja till stekning

Buljong

  • 1 liter vatten
  • 2 msk konc kycklingfond, ekologisk
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 citrongräs, delat i tre delar och bankat
  • 2 msk flytande honung

Till servering

  • 1 dl torrostade jordnötter
  • Ev lite koriander och/eller mynta
  • Srirachasås eller annan hot sauce

Gör så här

  1. Tillaga äggnudlarna enligt anvisning på paketet, häll av och fördela i fyra burkar eller skålar.
  2. Stek kycklingen i lite olja på hög värme 3-4 minuter.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära och soja och stek ytterligare en minut. Lägg det ovanpå nudlarna.
  4. Lägg alla grönsaker i lager ovanpå kycklingen.
  5. Häll den heta buljongen över nudlarna, kycklingen och grönsakerna.
  6. Gör buljong. Koka upp vatten och fond och tillsätt alla ingredienser till det.
  7. Låt det sjuda 5 minuter.
  8. Ta med och hetta upp vid servering eller om du ska äta direkt, häll den heta buljongen över nudlarna, kycklingen och grönsakerna.
  9. Servera med jordnötter, gärna koriander och/eller mynta, lite srirachasås eller annan hot sauce.

Tips!

Banka gräset med till exempel en mortelstav eller handtag till något köksredskap så spricker det och de fantastiska smakerna blir tillgängliga.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept