Räksallad med krämig vitlöksdressing
Supergod och mättande räksallad.
4 st
25 min
Ingredienser
- 1 kg räkor med skal
- 1 knippe (250 g) grön sparris
- 2 gemsallat, rivna blad
- 1 knippe rädisor, delade
- 2 mjukkokta ägg, skalade och klyftade
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Dressing
- 1 äggula
- 1 ekologisk citron, finrivet skal och saft
- 1 vitlöksklyfta, skalad
- 3 sardellfiléer
- 1 dl olivolja
- Nymald svartpeppar
Gör så här
- Skala räkorna.
- Skär av den nedersta torra delen på sparrisen och släng den. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten 3-4 minuter tills den är mjuk men med lite tuggmotstånd. Spola sparrisen i iskallt vatten och skär den i mindre bitar.
- Lägg sallaten i en skål.
- Lägg i räkor, sparris och rädisor.
- Gör dressing. Lägg äggulan i en mixer.
- Tillsätt citronskal- och saft tillsammans med vitlök och sardeller. Mixa slätt.
- Fortsätt att mixa medan du häller i oljan i en tunn stråle. Smaka av med peppar.
- Vänd försiktigt i ett par matskedar av dressingen i salladen och fördela salladen på ett serveringsfat.
- Lägg på äggklyftorna.
- Salta lätt och strö på generöst med nymald peppar. Bjud resten av dressingen till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept