Rågfrukostbröd

Rågfrukostbröd

Härliga frukostfrallor med rågsmak.

20 st
110 min

Ingredienser

  • 7 dl vatten, 37 grader
  • 75 g jäst
  • ½ dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • ca 10 dl vetemjöl special

Till dekoration

  • 1 uppvispat ägg
  • Rågflingor

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vattnet, gärna i maskin.
  2. Tillsätt olja och salt.
  3. Blanda i mjölsorterna, lite i sänder medan maskinen går.
  4. Arbeta degen cirka 10-12 minuter eller dubbla tiden för hand.
  5. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
  6. Rulla degen till en lång rulle, cirka 50 cm.
  7. Dela degen i cirka 20 delar med kniv.
  8. Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Pensla med ägg och strö över rågflingor.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  12. Låt svalna på galler.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept