Pumpasoppa med frökex
Soppa på butternutsquash är en trevlig allt-om-året-rätt. Du kan äta den som förrätt eller som en lunch med de goda frökexen till.
6 st
100 min
Ingredienser
- 1 (ca 1 kg) butternutsquash-pumpa
- 4 vitlöksklyftor, skalade
- 8 dl grönsaksbuljong
- ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
- Olivolja
- 100 g äkta fetaost
- 50 g ruccola
- Chiliflakes
Frökex
- ½ dl vallmo- eller sesamfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpafrön
- 1 ½ dl rismjöl
- ½ tsk salt
- ½ dl rapsolja
- 2 dl kokhett vatten
Gör så här
- Dela pumpan mitt itu på längden. Skala och gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. Skär pumpan i ca 3 x 3 centimeter stora tärningar.
- Koka pumpatärningarna och hela vitlöksklyftor i buljongen i en kastrull cirka 10 minuter tills pumpan är mjuk.
- Mixa direkt i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med lite god olivolja, fetaost, rucola och chiliflakes på toppen och frökexen till.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll olja och vatten över fröblandningen, rör om ordentligt. Låt stå och svälla cirka 5 minuter.
- Häll upp på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en tunn kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i 1 timme tills det får lite färg.
- Bryt i lämpliga bitar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept