Provencalsk ”tian” – grönsaksgratäng

Provencalsk ”tian” – grönsaksgratäng

Tian är en provencalsk grönsaksrätt som man gör i ugnen. Kan ätas varm eller kall som tillbehör eller som grön rätt med gryn eller rostad potatis till. Kan även serveras som ett matigare komplement till kräftkalaset.

6 st
90 min

Ingredienser

  • 1 aubergine, i centimetertjocka skivor
  • 1 squash, i centimetertjocka skivor
  • 1 stor röd paprika, i stora bitar
  • 1 stor gul paprika, i stora bitar
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till dekoration

  • färska örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en rund form men löstagbar kant cirka 26 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Stek alla grönsaker i omgångar i rikligt med olja i en stekpanna tills det mjuknar lite.
  4. Blanda allt i en skål och häll i tomaterna, timjan och parmesanost. Salta och peppra.
  5. Packa blandningen hårt i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 50 minuter.
  6. Låt tianen ”sätta sig” 1 timme innan servering. Dekorera med örter.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept