Provencalsk ”tian” – grönsaksgratäng

Provencalsk ”tian” – grönsaksgratäng

Tian är en provencalsk grönsaksrätt som man gör i ugnen. Kan ätas varm eller kall som tillbehör eller som grön rätt med gryn eller rostad potatis till. Kan även serveras som ett matigare komplement till kräftkalaset.

6 st
90 min

Ingredienser

  • 1 aubergine, i centimetertjocka skivor
  • 1 squash, i centimetertjocka skivor
  • 1 stor röd paprika, i stora bitar
  • 1 stor gul paprika, i stora bitar
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 400 g passerade tomater
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till dekoration

  • färska örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en rund form men löstagbar kant cirka 26 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Stek alla grönsaker i omgångar i rikligt med olja i en stekpanna tills det mjuknar lite.
  4. Blanda allt i en skål och häll i tomaterna, timjan och parmesanost. Salta och peppra.
  5. Packa blandningen hårt i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 50 minuter.
  6. Låt tianen ”sätta sig” 1 timme innan servering. Dekorera med örter.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept