Professorns chokladkaka med olivolja och nötter
![Chokladkaka i form.](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/3asurtLYc8I2ZJKN13dNQG/c64e91dbc10778560d3b85f28916ebf5/Recept_-_Professorns_chokladkaka_med_olivolja_och_n__tter_-_Desktop.jpg?w=820&h=820&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Den här chokladkakan går utmärkt att baka på olivolja. Testa den här ljuvliga desserten och du får alla nyttiga nötter på köpet.
12 st
45 min
Ingredienser
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl olivolja, extra vergine
- 300 g mörk choklad, 70 %
- 2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 100 g blandade nötter, mandlar och/eller frön
- 1 nypa flingsalt
- Olivolja och kakao till formen
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med olja (ca 26 cm i diameter för en rund form) och pudra med kakao.
- Rör ägg och socker försiktigt, det ska inte bli pösigt. Vispa in oljan.
- Smält chokladen över vattenbad.
- Rör i choklad, vetemjöl och salt i smeten.
- Häll smeten i formen och toppa med nötter, mandlar och/eller frön samt lite flingsalt.
- Baka i mitten av ugnen 20–25 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska vara kladdig men inte rinnig.
![Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/3TKErHPTdNly0WgEd5F1vG/f44c552bc7b0fa8ffda2da7a8485a8a4/sundkurs_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt![Nyttig pizza - recept på hälsosam mat](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/7i8bAWvKcKN14zJx1YEGSA/9847f477c50300b2944f723ac3dd8fd1/Nyttig_pizza_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept