Professorns chokladkaka med olivolja och nötter

Chokladkaka i form.

Den här chokladkakan går utmärkt att baka på olivolja. Testa den här ljuvliga desserten och du får alla nyttiga nötter på köpet.

12 st
45 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl olivolja, extra vergine
  • 300 g mörk choklad, 70 %
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 g blandade nötter, mandlar och/eller frön
  • 1 nypa flingsalt
  • Olivolja och kakao till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med olja (ca 26 cm i diameter för en rund form) och pudra med kakao.
  2. Rör ägg och socker försiktigt, det ska inte bli pösigt. Vispa in oljan.
  3. Smält chokladen över vattenbad.
  4. Rör i choklad, vetemjöl och salt i smeten.
  5. Häll smeten i formen och toppa med nötter, mandlar och/eller frön samt lite flingsalt.
  6. Baka i mitten av ugnen 20–25 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska vara kladdig men inte rinnig.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept