Potatispizza med rom

Potatispizzor på en plåt.

Här tar vi en genväg med färdig pizzadeg men du kan naturligtvis göra din egen. Det här är en supergod och lite lyxig lunch eller lättare kvällsrätt.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 1 förpackning (400 g) kyld pizzadeg
  • 8 msk ricottaost eller cream cheese light
  • 12 st små potatisar, mycket tunt skivade
  • Olivolja
  • 4 msk mager crème fraiche eller växtbaserat alternativ
  • 1 burk (80 g) valfri rom
  • 1/2 kruka dill
  • 1 tsk flingsalt med jod
  • Svartpeppar efter smak

Till servering

  • Sallad, gärna med lite grova grönsaker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela degen i fyra delar och kavla ut avlånga plattor.
  3. Lägg dem på en eller två bakpapperklädda plåtar.
  4. Fördela ricottaosten på.
  5. Lägg potatisskivorna som ett lätt överlappande mönster ovanpå och droppa över lite olivolja.
  6. Grädda cirka 20 minuter i mitten av ugnen tills potatisen mjuk och pizzan får lite färg.
  7. Ta ut och låt svalna 5 minuter.
  8. Toppa med klickar av crème fraiche och rom samt dillkvistar.
  9. Strö på några korn flingsalt samt dra några varv med pepparkvarnen och bjud sallad till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept