Potatispizza med broccoli och örtolja
![Två potatispizzor.](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/7CKiqxaXLJeYsUSR4KQmf8/d78697eed04079d8574766c9d25c3a32/Recept_-_Potatispizza_med_broccoli_och___rtolja_-_Desktop.jpg?w=820&h=820&fl=progressive&q=90&fm=jpg)
Pizza med potatis är gott och mättande. Prova en savojkålssallad till istället för den vanliga vitkålssalladen om du vill.
4 st
90 min
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2 ½ dl vatten, 37 grader
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 4 dl specialvetemjöl
- 2 dl dinkelfullkornsmjöl, vetefullkornsmjöl eller grahamsmjöl
Fyllning
- 600 g mjölig potatis
- 1 (250 g) broccolistånd
- 1 paket (200 g) cream cheese light
- 2 dl riven parmesanost
- 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- ½ avojkålshuvud, strimlad
- ½ pressad citron
- ½ dl olivolja
Örtolja
- 1 dl valfria örter, t ex persilja, dill, oregano
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
- 1 dl olivolja
Gör så här
- Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent.
- Lägg i salt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst.
- Tillsätt mjölsorterna lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter.
- Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Knåda degen lätt och dela den i fyra delar.
- Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. Gör gärna avlånga pizzor så kan du grädda fler på samma plåt.
- Hyvla eller skär potatisen mycket tunt. Du behöver inte skala den.
- Skär bort den nedre torra delen på broccolin och skär stam och buketter mycket tunt.
- Använd gärna mandolin eller osthyvel. Har du en matberedare med knivinsats kan du använda den.
- Fördela cream cheesen över bottnarna och strö på hälften av parmesanosten.
- Arrangera potatis och broccoli ovanpå och strö på resten av osten.
- Salta och peppra lätt.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills pizzorna är gyllene.
- Mixa örterna med resten av ingredienserna till örtoljan i en matberedare.
- Skeda över lite örtolja på pizzorna vid servering.
- Blanda pressad citron, olivolja, salt och peppar i en stor skål.
- Lägg i den strimlade savojkålen och krama den mjuk med rena händer och vänd om i dressingen. Servera savojkålssalladen till pizzan.
![Nyttig pizza - recept på hälsosam mat](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/7i8bAWvKcKN14zJx1YEGSA/9847f477c50300b2944f723ac3dd8fd1/Nyttig_pizza_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept![Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/3TKErHPTdNly0WgEd5F1vG/f44c552bc7b0fa8ffda2da7a8485a8a4/sundkurs_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt