Potatis- och purjolökssoppa med spenat och lax- och torsktärningar

Potatis- och purjolökssoppa med spenat och lax- och torsktärningar

Krämig vardagssoppa som blir matig med fiskbitar i. Laga soppan en dag i förväg och värm den med fisken i vid servering.

4 st
50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 stor purjolök, strimlad tvärsöver
  • 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
  • oliv- eller rapsolja till stekning
  • 7 del stark kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl vegetabilisk gräddalternativ, t ex av havre
  • 100 g babyspenat
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar

Till servering

  • 300 g frysta lax- och torsktärningar, tinade eller lätt tinade
  • ev lite rivet citronskal

Gör så här

  1. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
  2. Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
  3. Späd med gräddalternativet och smaka av med med salt och peppar.
  4. Lägg i spenaten.
  5. Mixa soppan slät.
  6. Vid servering hettar du upp soppan och lägger i de halvtinade eller heltinade fisktärningarna och låter det sjuda tills de är tillagade, cirka 3-4 minuter.
  7. Toppa gärna lite rivet citronskal och dra några varv med pepparkvarnen.

Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

Lax innehåller höga halter av omega 3-fettsyror som behövs för hjärnans funktion och för hjärt-kärlsystemet. Lax är också en viktig D-vitaminkälla.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept