Potatis- och purjolökssoppa med spenat och lax- och torsktärningar
![Potatis- och purjolökssoppa med spenat och lax- och torsktärningar](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/1MQ8cceMjpIAh111nEbqzP/2e48b59917a595892c4507b4fba1fef4/Potatis-_och_purjol__kssoppa_med_spenat_och_lax-_och_torskt__rningar_Desktop.png?w=820&h=820&q=90&fm=png)
Krämig vardagssoppa som blir matig med fiskbitar i. Laga soppan en dag i förväg och värm den med fisken i vid servering.
4 st
50 min
Ingredienser
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 1 stor purjolök, strimlad tvärsöver
- 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
- oliv- eller rapsolja till stekning
- 7 del stark kyckling- eller grönsaksbuljong
- 2 ½ dl vegetabilisk gräddalternativ, t ex av havre
- 100 g babyspenat
- 1/2 tsk lite salt och nymald svartpeppar
Till servering
- 300 g frysta lax- och torsktärningar, tinade eller lätt tinade
- ev lite rivet citronskal
Gör så här
- Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
- Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
- Späd med gräddalternativet och smaka av med med salt och peppar.
- Lägg i spenaten.
- Mixa soppan slät.
- Vid servering hettar du upp soppan och lägger i de halvtinade eller heltinade fisktärningarna och låter det sjuda tills de är tillagade, cirka 3-4 minuter.
- Toppa gärna lite rivet citronskal och dra några varv med pepparkvarnen.
![Nyttig pizza - recept på hälsosam mat](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/7i8bAWvKcKN14zJx1YEGSA/9847f477c50300b2944f723ac3dd8fd1/Nyttig_pizza_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept![Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär](https://images.ctfassets.net/e8gvzq1fwq00/3TKErHPTdNly0WgEd5F1vG/f44c552bc7b0fa8ffda2da7a8485a8a4/sundkurs_860x573.png?w=860&h=573&q=90&fm=png)
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt