Potatis- och purjolökssoppa med knaprigt strössel

Potatis- och purjolökssoppa i skålar.

Vardag blir fest med en soppa med krispigt strössel av bröd, grönkål och citronskal.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 stor purjolök, strimlad
  • 4 medelstora potatisar, skalade och tärnade
  • 3 msk oliv- eller rapsolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl havregrädde
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • 1 skiva dagsgammalt bröd, smulat
  • 1 grönkålsblad grönkålsblad, mycket fint strimlat (mittsträng borttagen)
  • 1 ekologisk citron, rivet skal

Gör så här

  1. Hetta upp 2 msk av oljan i en stor gryta och fräs lök, purjo och potatis hastigt utan att det tar färg.
  2. Häll i buljongen och låt det sjuda cirka 15 minuter på svag värme med lock tills potatisen är mjuk.
  3. Späd med havregrädden och smaka av med salt och peppar.
  4. Mixa soppan slät direkt i kastrullen med mixerstav.
  5. Stek brödsmulorna och grönkålen i 1 msk olja i en stekpanna. Ta upp och blanda i citronskalet.
  6. Häll upp soppan i skålar. Servera med strösslet, ringla över lite olja och dra några varv med pepparkvarnen.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept