Plommonkaka
Saftig och god är kakan med plommon, kardemumma och citron.
12 st
75 min
Ingredienser
- 5-6 plommon, urkärnade och skurna i bitar
- 1 ½ dl rapsolja
- 1 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ dl vatten
- 1 ekologisk citron, rivet skal
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter.
- Vispa olja och socker pösigt med elvisp i en bunke.
- Rör i ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver och rör i det.
- Rör i vattnet, citronskalet och kardemumman.
- Häll smeten i formen och lägg i plommonen.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en sticka i mitten av kakan. Är den torr är kakan klar.
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptVill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt