Pesto x 3

Tre olika pestos i olika burkar och skålar.

Det är så lätt att köra ihop en pesto som passar till mycket mer än bara pasta. Använd den som sås till grillade grönsaker, kött, fisk och fågel eller lägg den på en matig smörgås. Här kommer tre goda varianter - ärtpesto, spenatpesto och rucolapesto.

6 st
15 min

Ingredienser

  • 250 g frysta små gröna ärtor, tinade
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dl sötmandel
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl riven parmesan
  • Nymald svartpeppar efter smak

Spenatpesto

  • 1 påse (65-70 g) färsk spenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 3 msk finriven parmesan
  • Nymald svartpeppar efter smak

Ruccolapesto

  • 1 påse (65-70 g) ruccola
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • ½ dl pinjekärnor eller solroskärnor
  • 1 tsk honung
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl finriven parmesan
  • Nymald svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Gör ärtpesto. Lägg de tinade ärtorna i en matberedare.
  2. Kör ärtor, vitlök och mandel till en grov massa.
  3. Häll i oljan och kör lite till.
  4. Tillsätt osten och kör ihop till en pesto.
  5. Späd med lite vatten om det blir för tjockt.
  6. Smaka av med peppar.
  7. Gör spenatpesto. Lägg spenat, vitlök och pumpakärnor i en matberedare.
  8. Låt den gå medan du häller i oljan.
  9. Lägg i osten och kör snabbt ihop till en pesto.
  10. Smaka av med peppar.
  11. Gör ruccolapesto. Lägg ruccola, vitlök, pinje- eller solroskärnor och honung i en matberedare.
  12. Låt den gå medan du häller i oljan.
  13. Lägg i osten och kör snabbt ihop till en pesto.
  14. Smaka av med peppar.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept