Pastasallad till grillat
Matig sallad som passar till grillat men även som en grön matig sallad för den som inte äter kött eller fisk.
Ingredienser
- 200 g strozzapreti-pasta alt penne
- 1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
- 200 g körsbärstomater, halverade
- 1 burk grillad paprika (ca 290 g)
- 150 g fetaost, gärna mager
- 1 påse babyspenat, rucola eller andra späda blad (65 g )
- 1 krm nymald svartpeppar
Citronvinägrett
- 1 ekologisk citron, saft och rivet skal
- 1 tsk fransk senap
- 1 tsk honung
- 1 dl olivolja
Gör så här
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Häll av pastan och låt den rinna av.
- Vispa ihop vinägretten.
- Skölj bönorna och blanda med pastan i en stor skål.
- Lägg i de halverade körsbärstomaterna.
- Dela paprikorna i mindre bitar och lägg i.
- Smula i fetaosten och tillsätt spenaten.
- Häll i vinägretten och vänd om försiktigt.
- Peppra och servera genast.
Tips! Om du vill göra pastasalladen i förväg går det bra, vänta bara med att vända ner spenaten till precis innan servering.
Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.
Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept